18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Výživová poradna › Spaghetti con funghi - špagety s hříbky

Název Množství a jednotka
špagety 500 g
žampiony nebo houby 250 g
schwarzwaldská šunka 50 g
smetana ke šlehání 350 ml
houbové koření 2 lžičky
Zobrazit všechny ingredience

oběd, večeře
Porce: 4
Kuchyně: italská
Příprava: 10 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Špagety uvaříme ve vroucí osolené vodě (na tři litry vody tři lžičky soli) doměkka.
Mezitím si připravíme houbovou omáčku. Houby (mohou být čerstvé hříbky, lišky, žampióny, smrže) očistíme a nakrájíme na plátky. Schwarzwaldskou šunku nakrájíme na tenké proužky.
V hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej a zlehka orestujeme schwazwaldskou šunku. Přidáme nakrájené houby a podusíme asi deset minut, až se vyvaří voda - pokud máme tvrdé žampióny, moc vody nepustí, tak restujeme jen tak dlouho, až změní barvu. Vlijeme šlehačku, přidáme 2 lžičky houbového koření, půl lžičky podravky, nasekané čerstvé bylinky (bazalku, petrželku). Povaříme cca pět minut, až omáčka zhoustne. Ochutnáme, opepříme a opatrně dosolíme, pokud je potřeba (šunka je hodně slaná).
Špagety přecedíme (neproplachujeme), ihned je smícháme s houbovou omáčkou a na talířích sypeme strouhaným parmezánem.

Tip:
Šunku můžeme vynechat, přimlouvám se v tomto případě za nenahrazování obyčejnou šunkou, to raději žádnou :-).
Pokud potřebujeme, aby bylo omáčky více, můžeme přidat hrnek mléka, ve kterém rozmícháme rovnou lžíci kukuřičné mouky.
Houbové koření můžeme použít to, co se prodává běžně v obchodech, nicméně já používám houbové koření s bylinkami, které prodávají v Lidlu v italském týdnu, je úžasné, nebo si dělám svoje doma - úplně jednoduše rozmixuju na prášek usušené houby.


 


RECEPTY

Havířská fazolačka

Postup: Fazole den předem namočíme do studené vody. Druhý den uvaříme doměkka ve stejné... zobrazit recept

RECEPTY

Zapékané chlebíčky

Postup: Veku nakrájíme na plátky, nebo koupíme již nakrájenou. Každý plátek lehce... zobrazit recept

RECEPTY

Ďábelská kuřecí směs s fenyklem

Postup: Očistíme a nakrájíme si nejdříve všechnu zeleninu: cibuli najemno, papriku a... zobrazit recept

RECEPTY

Pišingr (Pischingerův dort)

Postup: Čokoládu nalámeme a rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme cukr, 4 lžíce mléka,... zobrazit recept

RECEPTY

Zeleninový salát s pečeným masem

Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme. Dáme do mísy, přidáme plechovku mungo klíčků,... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

RESTAURACE

Koishi

Základ nabídky tvoří originálně a moderně pojatá česká klasika a fusion...